Akým spôsobom si môžete kúpiť auto

Len néšáhaj mi, na Mercedes

Už dlhšie obdobie s manželom premýšľame o tom, že by sme si zaobstarali auto. Samozrejme, každý z nás má svoju predstavu o tom, aká by mala byť jeho značka, farba, či by malo ísť o kombi alebo malé šikovné autíčko. No na to, aby sme si auto mohli kúpiť, nemáme dostatok peňazí. Požičiavať si od rodiny sme zavrhli, a tak sme začali premýšľať, odkiaľ peniaze na auto vziať.

Aké máte možnosti

Pôžička. Požičať si od banky bolo pre nás najlepšou možnosťou. O úver sme už žiadali, no požičať si na takú vec, ako je auto, bolo pre nás niečo nové. Preto som sa do toho pustila ja a začala som skúmať, aké máme možnosti.

Auto na lízing

Kúpiť auto si môžete z bazáru, tam si vyberáte z ojazdených, alebo si môžete zaobstarať nové. V prípade, že chcete kúpiť nové auto, vybrať si môžete z troch možností. Prvou možnosťou je kúpa auta na lízing. Možno vám je tento pojem známy, mne bol, no v praxi som netušila, o čo ide.

V prípade lízingu si auto splácate. Na splátkach sa dohodnete s konkrétnou lízingovou spoločnosťou. Mnohé predajne áut majú s takýmito spoločnosťami uzavreté zmluvy. Funguje to tak, že lízingová spoločnosť odkúpi vozidlo od majiteľa a od vás bude na začiatku požadovať preddavok. Ide o akontáciu vo výške až 60 % z celkovej ceny vozidla.

Táto možnosť preto nie je veľmi vhodná, ak na začiatku nemáte žiadne úspory. To nebol náš prípad, ale lízing sme zavrhli. Navyše, predajca, kde sme auto chceli kúpiť, nám ponúkol nižšiu cenu za vozidlo. Naoko, ako sa hovorí. Náš dobrý známy nám poradil, že ide o trik predajcov, ktorí vám ponúknu nižšiu cenu za auto, ak si ho zakúpite na lízing. Opak je však pravdou, keďže podobné zjednanie ceny by ste dosiahli aj s úverom.

Splátky na tretiny

Druhou možnosťou, ako si zaobstarať auto, je jeho kúpa na splátky. Zväčša vo forme tretín, no niekde vám môžu ponúknuť aj splátky na štvrtiny. V praxi to znamená to, že raz za rok zaplatíte jednu tretinu z celkovej ceny vozidla. Samozrejme, čas, za aký ho splatíte, si môžete znížiť. Pre túto možnosť sme sa chceli sprvoti rozhodnúť aj my, no nakoniec sme sa rozhodli požičať si na auto od banky.

Úver alebo lízing?

Predsa len bankové spoločnosti sú známejšie a dôveryhodnejšie a v niektorých prípadoch nemusíte preplatiť nič. Navyše, dôležitou výhodou toho, že keď si požičiate na auto od banky, je fakt, že sa stanete jeho majiteľom hneď na začiatku. Prekvapivé? V porovnaní s lízingom áno. Ak by sme si totiž zobrali auto na lízing, majiteľmi by sme boli až po splatení poslednej splátky.

Bezúčelové úvery

V minulosti patrili úvery na autá medzi účelové spotrebné úvery, čo znamená, že ste banke museli dokladovať, na čo ste si požičali. Museli ste si zabezpečiť úver, a to napríklad kupovaným vozidlom, a to tak, že ste si u notára zriadili záložné právo.

Dnes ak si chcete od banky požičať na auto, márne budete hľadať v jej ponuke účelových úverov. Vybrať si môžete z bezúčelových spotrebákov. Všetky dôležité informácie som si zistila na internete a porovnala som si jednotlivé ponuky bánk. V praxi ale platí, že najvýhodnejšiu pôžičku vám dnes ponúkne vaša banka.

Vaša banka vám zväčša dá najlepšiu ponuku

Prečo? Na to, aby vám banky mohli požičať, mnohé žiadajú dokladovanie príjmu. Bonita, čiže to, či dokážete splatiť úver, je to, čo banky zaujíma. Niekde musíte dokladovať príjem, no práve banka, v ktorej máte založený účet, dobre vie, aký príjem máte. Má k dispozícii všetky potrebné informácie o vašich pohyboch na účte. Na základe toho tak môžete získať úver na auto aj bez dokladovania svojho príjmu.

Pôžička bez ručenia

Čo banka, to iná ponuka. Museli sme veľmi dlho hľadať a porovnávať, aby sme si vybrali dobre. Nechceli sme veľa preplatiť, a preto sme pozerali najmä na výšku úrokov, ale aj na mimoriadne splátky či ručenie. Niekde si totiž môžu vyžadovať ručenie niekým tretím. Dnes už ale takmer každá banka ponúka úvery na autá bez poplatkov a bez ručenia. V niektorých si dokonca vybavíte všetko cez internet.

Všetko som vybavila online

Pôžička cez internet bol aj náš prípad. Mnohí majú radšej komunikáciu osobne na pobočke, no my sme sa rozhodli z pohodlia domova vybaviť si všetko. Rozhodli sme sa pre mBank, známu tiež ako internetová banka. Všetko totiž vybavíte online. Prekvapilo ma, že všetky potrebné informácie som našla na webovej stránke. Za vybavenie pôžičky nemusíte zaplatiť nič a dokonca nezaplatíte ani vtedy, ak by ste pôžičku mohli splatiť skôr.

Táto banka sa pýši aj tým, že nemá konkurenciu. Každú lepšiu pôžičku, ktorú vám ponúkne iná banka, dokáže prekonať. O tom sa presvedčíme až sami na vlastnej koži. No rozhodli sme sa a uvidíme.

Požičať na auto si môžete aj od nebankových spoločností. Tam od vás nemusia vyžadovať ani dokladovanie vašich príjmov a niekedy ani vašu bezúhonnosť. Platí, že čím menej toho od vás poskytovateľ pôžičky žiada, tým vyšší bude váš úver. Preto ak si chcete byť istí, radšej siahnite po pôžičke od známejších a renomovaných bánk na Slovensku.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou