Ako som začala chcieť dobrú kávu…

Ručne pražená kávička

Tak, ako na krásu, i na kvalitu kávy existuje viacero názorov a určujúcich kritérií. Viem, čo mi chutí, ale v dnešnej dobe taktiež očakávam tú najkvalitnejšiu kávu, najlepšie bio, z ktorej bude plynúť čistá energia. A tú predsa, okrem lahodnej chuti, v káve hľadáme všetci.

Dennodennú automatiku, a teda varenie šálky kávy, som chcela už dávnejšie povýšiť na špeciálny, chutný, no najmä kvalitný zážitok. Túto rutinu, ktorou začína, prežíva, ba i končí deň väčšina zemskej populácie som sa rozhodla začať robiť lepšie ako doteraz. V prvom rade som sa rozlúčila s mletou kávou a privítala som vo svojom kávychtivom živote tú zrnkovú. Mletá síce šetrí čas, ale keďže chcem svojim chuťovým i čuchovým pohárikom ulahodiť, rozhodla som sa, že minúty navyše na namletie čerstvej a bezchybnej kávy si skrátka nájdem.

Dôležitá informácia je i tá, že kávy nameliem skutočne len toľko, koľko práve potrebujem.

Krajina pôvodu Slovensko?

Áno a prečo nie? Zrná síce pochádzajú z exotiky, ale ich spracovanie majú na starosti slovenské ruky. Zaručená je jej čerstvosť, čo je vlastne základom kvalitnej kávičky. Každá z káv ma iný chuťový profil, každá ponúka iný zážitok a každá i inak vonia. Nie som profesionálnou baristkou, ale viem, aká dôležitá je čerstvosť. Vo všeobecnosti je predsa celkom náročné, aby sa k nám dostala čerstvo upražená káva z opačnej strany sveta.

Robusta a Arabika sú dva najzákladnejšie a dominantné kávové typy a ak sú doladené v správnom pomere, verte, že vedia potešiť akokoľvek náročný gurmánsky jazyk. Mojím tipom je Organic Espresso z portfólia Power Coffee, ktoré spĺňa spomínané a navyše je pražené pomalou metódou na Slovensku .Výsledkom je ani kyslá, ani horká káva s jej 100-percentným potenciálom, bez negatívnych účinkov na organizmus.

Aké sú vlastne účinky kávy?

Potenciál kávy je široký. Potenciál dobrej kávy je ešte širší a je dobré piť ju spracovanú tak precízne, že využijeme na 100 % to, čo sa v nej skrýva. Čo teda možno očakávať od pravej a kvalitnej kávy, okrem dokonalej chuti a vône? O jej účinkoch som si už prečítala toho mnoho. Vedecké výskumy denne hľadajú ďalšie a ďalšie poznatky o tom, či kávy piť ešte viac alebo zredukovať pitie na jedno či dve “presská” za deň. Skonštatujem na začiatok, že všetkého veľa škodí, a tak to je i pri pití kávy. Existuje však zopár a je ich celkom dosť, pozitívnych účinkov kávy.

Začnem tým, že zvyšuje fyzickú výkonnosť, a to tak, že zvýši hladinu adrenalínu v krvi. Dajte si kávu a zabudnete na koláčik. Zistila som, že káva- dobrá káva, naozaj znižuje chuť na sladké, a to nie najhoršie zistenie. Ba vedci prišli i na lepšie! Kofeín, ktorý je v káve obsiahnutý pomáha mobilizovať tuky z tukových tkanív a zrýchľovať metabolizmus. A teda pomáha spaľovať tuky. Pozor kávičkári, litre kávy nezaručia štíhly driek, pretože nedokážu účinkovať dlhodobo, ale na krátku dobu káva skutočne dokáže naštartovať i lenivší metabolizmus.

Potešujúcim faktom tiež je, že 100 % organické kávy vedia zdravo nakopnúť na každý deň. Po ochutnaní Power Coffee od @Powerlogy, ktorá obsahuje optimálny obsah organicky viazaného kofeínu, vám táto duševná bdelosť vydrží až 4 hodiny. :)

Kávové zrná obsahujú okrem známeho kofeínu i množstvo iných zložiek, ktoré majú na ľudské telo pozitívny vplyv. Sú to najmä antioxidanty, o ktorých sa hovorí čoraz častejšie a možno i preto káva napomáha pri znížení rizika vzniku rôznych vážnych ochorení. Princíp, ktorému začínam holdovať, a teda pitie a konzumovanie funkčných potravín čistej chuti sa mi zatiaľ príjemne osvedčuje.

Zmena návykov v stravovaní a náročné kritériá sú dobrým začiatkom k nájdeniu dobrých a kvalitných surovín. Produkty, filozofia a vízia, a najmä tá spomínaná káva značky Powerlogy pozitívne menia v rámci môjho životného štýlu to zaužívané na niečo nové, lepšie, kvalitnejšie. Začať teda deň bio kávou upraženou na Slovensku a užívať si bohatosť jej chutí ma skrátka baví, a tak plánujem v tomto mojom podmanivom rituáli rozhodne pokračovať.

Tak, ako existuje veľa odrôd vín, to isté platí i pre kávu. Každý si preto musí nájsť pre seba to pravé, v tomto prípade, pravé kávové, aby vedel oceniť rozdielne účinky kávy.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex