Kráľovstvo žien: Nestaňte sa otrokom svojej novej kuchyne

Moja nová kuchyňa

Ani vy si neviete vybrať tú pravú kuchyňu, ktorá by sa vynímala vo vašom novom byte? Tiež sa každý deň zaľúbite do inej predstavy? Taká istá som bola aj ja pri vytváraní mojej kuchyne. Pre tú najlepšiu a najkrajšiu kuchyňu som si najprv pozbierala všetky možné informácie a podľa toho som všetko poskladala. Predstavujem všetko, čo je potrebné vedieť.

Pri vytváraní predstavy o mojej novej kuchyni som si ako prvé musela stanoviť najvyššiu možnú sumu, ktorú som ochotná a schopná zaplatiť za novú kuchyňu. V mojom prípade išlo nielen o kuchyňu ako nábytok, ale aj o vybavenie kuchyne a elektrospotrebiče. Na prípravu kuchyne som si stanovila trochu vyšší rozpočet ako na iné izby, pretože materiál, ktorý budem v kuchyni používať a narábať s ním, musí byť kvalitný. Hlavne treba myslieť aj na budúcnosť.

Ak chcete bývať v novom byte len na pár rokov, kým si nepostavíte dom alebo nekúpite nový, väčší byt, postačí vám jednoduchá lacnejšia kuchynská linka. Ak však s novou kuchyňou počítate na niekoľko desiatok rokov, oplatí sa investovať viac.

Kuchyne na mieru, kuchynské linky či sektorové kuchyne

Na začiatku som nevedela, aký je rozdiel medzi kuchyňou na mieru, kuchynskými linkami alebo sektorovými kuchyňami. Otvorila som si leták, ktorý som našla v poštovej schránke a ukázala som si prstom na jednu z kuchynských liniek na obrázku. Na ďalší deň prišli nové letáky z iného obchodného reťazca a nová ponuka kuchyne bola ešte lákavejšia. Nechápala som však, ako jedna linka môže stáť približne 1 500 € a iná, celkom podobná, iba 350 €.

Bolo mi však vysvetlené, že tá lacnejšia verzia je sektorová kuchyňa. Ide o kuchyňu skladanú zo skriniek podľa seba. Každá skrinka je postavená zvlášť a spolu tvoria kuchynskú linku. Kvalita tejto kuchyne nie je až taká vysoká, aby vydržala niekoľko desiatok rokov, no cena linky je príjemne nízka. Sektorové kuchyne sú ideálnym riešením v bytoch, kde je obmedzený priestor pre linku. Taktiež, ak viete, že za pár rokov zmeníte byt, je najlepším riešením kuchynskej linky práve sektorová linka. V mojom prípade som si chcela vybrať kuchynskú linku, ktorá bude kvalitnejšia a hlavne bude spĺňať rozmery mojej kuchyne.

Mala som na výber už vopred navrhnuté kuchynské linky z katalógov, alebo nechať si vytvoriť návrh vlastnej kuchyne na mieru. Keďže som mala vyšší rozpočet na kuchyňu, navštívila som jedno kuchynské štúdio v našom meste a stretla som sa s odborníkom.

Pracovná doska

Prvú otázku od odborníka som dostala na rozmery priestoru kuchyne, ktoré sú potrebné pre plánovanie rozmerov kuchynskej linky. V mojom prípade som mala v pláne prepojiť kuchyňu s obývačkou tak, aby som si mohla okrem kuchynskej linky dovoliť dať do bytu aj ostrov s jedálenskými stoličkami.

Základom kuchynskej linky bola pracovná doska, ktorú som si musela zvoliť spomedzi dosky z prírodného dreva alebo dosky z kameňa. Keďže celá moja myšlienka kuchyne je skôr prírodného výzoru, zvolila som si prírodné drevo.

Skrinky a presklené vitríny

Pri vyberaní skriniek som sa uniesla trendmi tohto roku a vybrala som si skrinky do kuchyne bez úchytiek, ktoré sa otvárajú len na dotyk. Čo sa týka materiálu skriniek, modernejšie sú lesklé, farebné skrinky v porovnaní s drevenými. Tie však vedia odborníci skombinovať s farbami tak, aby vyznela linka moderne a prakticky.

Medzi skrinkami, ktoré som mala na výber, som sa rozhodla aj pre jednu presklenú vitrínu, ktorá mi bude slúžiť na odkladanie ozdobných nádob na sušené ovocie a orechy. Moderným prvkom v kuchyni je potravinová skrinka, ktorá slúži na odkladanie potravín pokiaľ nemáte možnosť komory v byte.

Vstavané spotrebiče

Výhodou kuchynskej linky na mieru je možnosť zabudovať do nich kuchynské spotrebiče tak, aby neboli vidieť. LED osvetlenie celej linky som si nechala namontovať pod všetky vrchné skrinky, aby mi krásne osvetlili pracovnú dosku a drez. V každej modernej domácnosti patria medzi základné kuchynské spotrebiče chladnička, elektrická rúra, indukčná alebo elektrická platňa, mikrovlnka a umývačka riadov. Do mojej kuchynskej linky som si nechala zabudovať aj kávovar.

Odsávač pary

Veľmi dôležitý prvok v kuchyni je odsávač pary. Pri varení dokáže para z hrncov znehodnocovať skrinky nad varnou doskou a preto som si nechala do mojej kuchynskej linky zakomponovať odsávač pary. Na výber som mala viacero typov. Medzi moderné patria nerezové typy odsávačov. Vybrať si taktiež môžete farebné ako čierne, biele či strieborné. Obľúbeným tvarom odsávačov je komínový, no vybrať si môžete aj typický výsuvný odsávač.

Podlaha kuchyne

V otázke podlahy kuchyne v byte som mala jasnú voľbu parkiet. V mojom prípade bledšej farby - aby sa podlaha mohla použiť aj do obývačky a prepojila tým izby. Na výber som mala z drevených parkiet, podlahových dlaždíc či korkovej podlahy.

Praktický kuchynský ostrovček

Mojím snom bolo mať v kuchyni praktický ostrovček, ktorý by spájal kuchyňu s obývačkou. Keďže som si skladala kuchyňu do väčšieho bytu, mohla som si ostrovček do priestoru dovoliť. Nie každému sa to tak dá, a preto je tu možná alternatíva kuchynského pultu, ktorý môže spĺňať rovnaké funkcie ako ostrovček.

Moderné kuchyne ponúkajú možnosť využiť ostrovček ako jedálenský stôl. V mojom prípade som si nechala do ostrovčeka zabudovať priestor pre smetný kôš, šuplíky na príbory a väčší priestor pre hrnce a panvice. Všetky skrinky aj šuplíky sú ideálne bez úchytiek. Ostrovček sme navrhli štvorcového tvaru a pracovná doska ladila s pracovnou doskou kuchynskej linky.

Trendy v kuchyni

Zapojenie prírody do kuchyne je v tomto roku hitom. Črepníky s vlastnými živými bylinkami ako bazalka, tymián, pažítka či mäta sú základom každej novodobej kuchyne. Taktiež moderné je mať vlastný mini skleník v kuchyni, v ktorom tieto bylinky môžu lepšie rásť. Tvary a veľkosti mini skleníkov sú v obchodoch neobmedzené, a tak si každá kuchárka môže vybrať podľa svojej chuti.

Taktiež separovaný odpad je momentálne najnovším trendom v kuchyni. Zabudovanie troch smetných košov na odpad - plasty a sklo - je ideálne práve do ostrovčeka či kuchynského pultu.

Medzi trendy v kuchyni môžeme zaradiť rozdeľovače do zásuviek. Rozdeľovače používame nie len pri príboroch, ale aj pri potravinách či iných kuchynských nástrojoch. Páči sa vám predstava oddelených hrncov od panvíc a postupne zoradené pokrievky na hrnce? Mne áno!

Aj vy máte nevyužitý rohový priestor v kuchyni a nemáte kam dať poháre? Novinka v kuchyni mi zjednodušila prístup k pohárom a to otočnou poličkou. Teraz stačí otvoriť skrinku a polička s pohárikmi sa otočí tak, aby som mohla všetko vybrať.

Okrem vstavaných elektrospotrebičov existujú aj vstavané držiaky. Úspora miesta je pri týchto držiakoch neopísateľná. Držiak na žehličku, čistiace potreby, utierky či koreničky som v mojej kuchyni rozhodne musela mať.

Kuchynské batérie šetriace spotrebu vody o 40 % sú skvelým vynálezom. Fungujú na zmiešavaní vzduchu s vodou a tak sa spotrebuje menej vody, ale stále môžem umyť rovnaký počet riadov ako doteraz.

Ja osobne som si nechala v mojej kuchynskej linke vyrobiť tenší šuplík priamo pre ostré nože, ktorý je možné neskôr zabezpečiť detskou poistkou. No veľa kuchárok obľubuje mať nože poruke - preto je ideálnym typom do kuchyne magnetický držiak na nože, ktorý sa upevní na stenu. Takto budete mať všetky nože pred sebou a nebudete riskovať otupenie nožov v zásuvke.

Síce posledným trendom v mojej kuchyni, no verím že nie úplne posledným trendom v nábytkárskom priemysle, sú pánty a tlmiče. Tieto novodobé slúžia na samozatváranie skriniek, a tak pomôžu každej kuchárke pri varení. Teraz už môžem zatvoriť skrinku bez hluku a sily.

Komentáre

  1. My sme na kuchyňu čakali vyše dvoch mesiacov. Objednali sme si ju ale našťastie v predstihu, takže nás nezdržovala od sťahovania. Sťahovali sme sa na začiatku decembra, nakúpila som na to sťahovacie krabice z https://www.rajapack.sk/kartonove-krabice/obaly-stehovani-archivace_C1024.html , aby nám to šlo lepšie a som rada, že sme to stihli pred Vianocami, ktoré tak budeme mať v novom :-) .

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex