Inkontinencia v rodine: ako si s ňou poradiť

Inkontinencia v rodine: ako si s ňou poradiť

Trpíte vy alebo niekto z vašich príbuzných inkontinenciou a potrebujete vedieť všetky informácie? Presne taký istý problém som mala aj ja, keď mi mamina ochorela inkontinenciou. Všetky informácie som si pohľadala na internete a popýtala som sa doktorov, a teraz vám všetko popíšem.

Moja mamina ochorela inkontinenciou, keď mala 52 rokov a prechádzala do menopauzy. Začalo sa to celé zlým pocitom, ktorý mamina pociťovala vždy, keď odchádzala z toalety. Zakaždým sa jej zdalo, akoby potrebovala ešte ísť na malú potrebu. Tento pocit sa zhoršil asi po mesiaci a prešlo to do silného nutkania ísť cikať. Opisovala mi to, ako keď niečo varila v kuchyni a z ničoho nič cítila, ako musí hneď utekať na toaletu.

Žiaľ, mamina patrí medzi ženy, ktoré o svojich zdravotných problémoch nerozprávajú, a tak si to nechala pre seba a ticho trpela. Neskôr sa mi priznala, že to považovala za prechladnutie alebo sprievodný jav pri menopauze. Prvé vážnejšie príznaky nastali, keď mamina nedokázala prejsť do obchodného domu bez toho, aby sa zastavila v kaviarni po ceste na toaletu. Po návšteve u doktora sme sa dozvedeli o ochorení menom inkontinencia a začali sme tento problém riešiť.

Ochorenie menom inkontinencia

Podľa dostupných odborných informácií je inkontinencia žien ochorenie, pri ktorom je oslabený močový mechúr pacienta a dochádza k úniku moču. Toto ochorenie sa môže objavovať v akomkoľvek veku u mužov aj u žien, no najčastejšie postihuje ľudí vo vyššom veku.

Inkontinenciou často trpia ženy počas tehotenstva vo vyššom štádiu alebo po pôrode. V ich prípade býva inkontinencia väčšinou dočasná a postupom času sa stav zlepší alebo únik moču úplne zmizne. Pri diagnostikovaní inkontinencie sa odporúča cvičiť svaly panvového dna podľa postupu ako vám vysvetlí doktor. Okrem cvičenia svalov panvy môže doktor navrhnúť elektrickú stimuláciu svalov. Taktiež sa toto ochorenie môže tlmiť liekmi či chirurgickým zákrokom.

Ochranné pomôcky

Na trhu sú na výber viaceré druhy a veľkosti ochranných pomôcok. Na začiatku ochorenia sme spolu s pani doktorkou vybrali pre maminu vložky klasickej veľkosti, ktoré pomáhali zadržiavať uniknutý moč a ochránili tak maminu pred pretečením. Vložky majú tiež schopnosť neutralizovať zápach, čo bolo mamine príjemnejšie. Keď sa stav jej ochorenia po čase zhoršil, museli sme mamine zakúpiť balenie ochranného spodného prádla.

Tieto akoby nohavičky, ktoré dokážu vsiaknuť viac moču a tiež neutralizovať zápach, sú najvhodnejšou voľbou pre maminu. Svojím tenkým vzhľadom nevidieť pod oblečením či žena nosí nohavičky alebo ochranné spodné prádlo. Pokiaľ mamina dopredu vie, že ide niekam na dlhší čas a nebude mať možnosť si vymeniť spodné prádlo, zakúpili sme jej nohavičky s upevňovacím pásom.

Tieto nohavičky sú ideálne pre zachytenie úniku väčšieho množstva moču. Majú vyššiu absorpciu, pevnejšie držanie a ich anatomický dizajn pomáha udržiavať zdravie pokožky a tiež neutralizuje zápach. Mamina si zakúpila v lekárni fixačné nohavičky, ktoré sú bezšvové a opakovane použiteľné. Zabraňujú tak pretečeniu počas spánku.

Hygiena je dôležitá

Veľmi dôležitú úlohu pri inkontinencii zohráva hygiena. S maminou sme si v lekárni vypýtali informačné letáky s hygienickými pomôckami a postupne sme vyberali, ktoré bude potrebovať.

Dozvedeli sme sa od pani z lekárne, že pri úniku moču sa pH pokožky mení vplyvom jej vlhkosti  a amoniaku - čo je pre pokožku škodlivé. Preto musí mamina dbať na častú a dôkladnú hygienu. Zdravotnícke pomôcky na inkontinenciu, ktoré sme vybrali, môžeme rozdeliť podľa 3 druhov využitia:

  1. na čistenie (sprchovanie),
  2. po sprchovaní
  3. a ostatná kozmetika.

Hygienické produkty na sprchovanie

Ako moja mamina, tak aj všetci ostatní, čo trpia inkontinenciou, musia dodržiavať pravidelnú hygienu. Pani doktorka nás upozornila na výmenu ochranných pomôcok, ktorú musí mamina opakovať maximálne každých osem hodín. Pri inkontinencii by mala byť samozrejmosť sprchovať sa a kúpať každý deň.

Z hygienických produktov na sprchovanie sme vybrali čistiacu penu, ktorá zvláčňuje pokožku a neutralizuje jej pH. Na trhu sú k dispozícii čistiace mydlá, emulzie a prísady do kúpeľa. Hlavnou zložkou takmer všetkých čistiacich produktov je Panthenol, ktorý zaručí regeneráciu pokožky. O ochranu pokožky sa v čistiacich prípravkoch stará kreatín. Mamina si čistiace produkty pochvaľuje a cíti sa nie len čistejšia ale aj bez zápachu.

Kozmetika po sprchovaní

Moja mamina vždy patrila k ženám, ktoré majú neskutočný počet krémov a rôznych mastičiek v kúpeľni. Vždy po sprchovaní voňala iným telovým krémom a jej zvyk som od nej odpozorovala. Preto sme hneď po vybratí správneho čistiaceho produktu zisťovali ponuku produktov po sprchovaní.

Aby sa mamina po sprchovaní vyhla suchej pokožke, v lekárni nám poradili radu produktov určených na hydratáciu. Ako prvé sme vybrali telové mlieko s kreatínom, ktoré chráni pokožku a obsahuje Panthenol. Okrem telového mlieka mamine pomáha olejový sprej, ktorý pokožku regeneruje a chráni pred vonkajšími vplyvmi.

Ostatní pacienti majú na výber ešte masážny gél, ktorý je ideálny na oddýchnutie a prekrvenie pokožky. Veľmi dôležitá je tiež hygiena rúk, ktoré sú pri inkontinencii zaťažované kontaktom s močom, preto je potrebné zakúpiť si krém na ruky s Panthenolom.

Ostatné hygienické produkty

Okrem prípravkov na sprchovanie a po osprchovaní sme mamine vybrali zopár výrobkov na hygienu. Veľmi si pochvaľuje používanie ochrannej vazelíny, ktorú používa po kúpeli alebo po náročnom dni. Táto vazelína je bez parfumácie a konzervačných látok, preto pôsobí na pokožku naturálne. Mamina ju používa ako prevenciu voči problémom s kožou a pomáha jej.

Z účinnejších produktov, s ktorými má tiež skúsenosť a odporúča ich, je zinkový krém, ktorý je určený pre pacientov s atopickou pokožkou. Samozrejme aj všetky ostatné prípravky na sprchovanie či kúpele sú dostupné pre atopické ekzémy. Najlepším produktom z tých, čo mamina používa, sú vlhčené utierky pre inkontinentných, ktoré si zabalí do kabelky vždy keď sa chystá na návštevu alebo na dovolenku. Utierky jej tak poskytujú stály pocit sviežosti a čistoty mimo domu.

Opísaním príbehu mojej matky a možností všetkých ochranných či hygienických produktov som vám, dúfam, pomohla pri výbere produktov pre seba či svojich príbuzných s podobným problémom. Riešenia inkontinencie sú v dnešnej dobe slušne pokryté, o čom vás dokážu presvedčiť aj v lekárni alebo priamo v ordinácií u lekára. Informácie sú tiež dostupné na internete či na informačných letákoch, ktoré môžete získať v lekárni.

Na trhu je mnoho značiek produktov a bude len na vás a vašom tele, ktoré vám budú príjemnejšie a účinnejšie. Hlavne sa o svoje telo starajte a dodržujte pravidelnú hygienu. Však ochorenie inkontinencie nie je vážne ochorenie - dokáže sa regulovať a pri správnych ochranných produktoch nijak neobmedzuje pacienta. Môžete tak rovnako ako moja mamina, aj napriek tejto zdravotnej ťažkosť, prežívať plnohodnotný život.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou