Cesta japonských koi kaprov až k nám na slovenskú záhradu

Cesta japonských koi kaprov až k nám na slovenskú záhradu.

Náš príbeh s koi kaprami začal v momente, keď sme sa presťahovali z bytu do rodinného domčeka s veľkou záhradou. Z pôvodne detského sna môjho manžela sa vykľula nová záľuba, ktorá pohltila naplno aj mňa.

S manželom a našimi dvojičkami sme sa konečne po rokoch presťahovali z tesného bytu do nového domu so záhradou. Tešili sme sa všetci - ja na zariaďovanie interiéru, deti zase na množstvo priestoru na hranie v záhrade.

A manžel? Ten sa nevedel dočkať, ako si konečne vybuduje vysnené jazierko s rybami. Kedysi chodil s kamarátmi aj rybárčiť, nové povinnosti v práci ale i doma mu to v poslednej dobe umožňovali iba výnimočne.

Jeho detskému snu som predsa nemohla povedať nie. Dokonca sa rozhodol zobrať si niekoľko dní voľna z práce, aby sa do svojho „srdcového projektu“ mohol pustiť čo najskôr a úplne sám! Aj keď som úprimne pochybovala, že tento zápal vydrží dlhšie ako jeden deň, manžel ma svojou energiou neprestával udivovať. Skoro som ho nespoznávala.

Manželove nadšenie pohltilo aj nás

Nadšenie pri budovaní jazierka sa čoskoro prenieslo aj na našich dvoch synov - celé dni trávili s „tatkom budovateľom“ v záhrade. A musím sa priznať, postupne sa táto nálada preniesla aj na mňa. Nadšená som nebola ani tak z procesu, skôr som sa nevedela dočkať, kedy nám v záhradnom jazierku budú plávať exotické rybky hýriace všetkými farbami.

Znie to až na neuverenie, no namiesto pracovných povinností som za počítačom čoraz častejšie a hlavne s radosťou skúmala momentálne najviac obľúbené jazierkové ryby. Udivovalo ma, koľko krásnych a unikátnych druhov vôbec existuje.

Koi kapre – láska na prvý pohľad

S rastom rodinného projektu rástli aj moje vedomosti ohľadne druhov rýb, ktoré by sme mohli v jazierku mať. Dokonca som si našla aj svojich exotických favoritov – japonské koi kapre. Sama som najskôr netušila, čo sú tieto rybky vlastne zač. Na prvý pohľad sa mi zapáčili svojimi jedinečnými vzormi a unikátnym sfarbením.

Akoby ich namaľoval sám Jackson Pollock!

Dočítala som sa, že druh koi sa pred tisíckami rokov umelo vyšľachtil z pôvodne divoko žijúcich kaprov v Číne. Čoskoro sa stali tak obľúbenými, že sa rozšírili do viacerých ázijských krajín, najmä do Japonska, ktoré je v ich chove svetovou jednotkou. V tejto krajine vlastníctvo koi kaprov dokonca súvisí so statusom v spoločnosti, keďže tie sú považované za symbol sily.

Hmm, to znie všetko super, len jednu maličkú chybu to má – nežijeme v Ázií. A teraz čo? Manžela síce povýšili, nemáme sa zle, ale výlet do Japonska len kvôli rybkám, ktoré mi učarovali, neprichádzal ani v najmenšom do úvahy. A vôbec, veď som tento môj nový objav s manželom ešte ani nerozoberala. On má isto svoju predstavu, aké druhy rýb chce v jazierku mať. Nebudem kaziť jeho detský sen.

Prekvapenie ako sa patrí

Jazierko bolo za pár dní vybudované, s pomocou švagra sme ho čoskoro dokázali spojazdniť. Technické záležitosti nie sú práve mojou silnou stránkou, verila som preto, že obaja vedia, čo robia a ryby si na našej záhrade budú nažívať ako v kráľovstve.

Šok prišiel až počas spoločného obeda. Manžel mi konečne prezradil, aké ryby chce v záhradnom jazierku chovať. Hádate správne - tiež mu do oka padli práve koi kapre.

Vedela som, že ho musím sklamať, cestu do Japonska si predsa nemôžeme dovoliť. Zostala som ako obarená, keď sa iba usmial a povedal, že krásne japonské kapre sú už na ceste k nám! Vraj predaj tohto druhu je na Slovensku ešte pomerne novinkou, existujú ale firmy, ktoré vedia koi kapre priamo z Japonska objednať a doviesť až k nám.

Veľkou výhodou je aj ich odbornosť a kopec šikovných rád, ktoré manželovi prezradili. Keď som sa mu napokon sama priznala, že aj ja som sa potajomky zahľadela do týchto majestátnych tvorov, len sa mi pre ne nechcelo cestovať do Japonska, v rovnakom momente sme sa rozosmiali.

Japonské ryby na slovenskej záhrade

Všetko dopadlo na jednotku. Dodávateľská firma naozaj nesklamala, čoskoro sme mohli v rodine privítať nových členov v podobe koi kaprov, ktoré sme si adoptovali až z Ázie. Dvojičkám sa síce na prvý pohľad zdali ryby smiešne a pofŕkané, my s manželom sme sa nemohli vynadívať.

Boli omnoho krajšie, než na fotografiách či videách na internete. Skutočne pôsobili majestátnym dojmom, vedela som, prečo sú v Japonsku absolútnou topkou. Manžel bol ako malý chlapec, také nadšenie som videla u neho naposledy, keď sa nám narodili synčekovia.

Okamžite pozval kamarátov i kolegov z práce na grilovačku. Samozrejme, nešlo mu teraz o steaky, ale o jeho nové ryby, ktorými sa chválil ešte aj 85-ročnej susede cez náš plot! Babička veľmi nechápala, prečo sme si kúpili kapre na jeseň a nie pred Vianocami, no tú nevinnú radosť mu kaziť nechcela.

Výber dobrej firmy je základ

Pracovníci dodávateľskej firmy nám vysvetlili všetko potrebné. Japonské ryby možno kŕmiť tým, čím sa chovajú aj tradičné divoké kapre, avšak najvhodnejšie je zaobstarať si špeciálne krmivo. Napríklad v granulkách, ktoré sú určené pre koi kapre.

Obyčajne sa tento druh môže dožiť až 35 rokov, v niektorých prípadoch ešte viac. Je preto nesmierne dôležité dbať na ich vyváženú stravu. A čo viac, cez leto môžeme nových členov rodiny dokrmovať hlávkovým šalátom či hráškom.

Čo ma ale skutočne prekvapilo, bolo samotné rozmnožovanie koi kaprov, ktoré často funguje na princípe umelého výteru. Rybiu dvojicu uspia, samičke sa odoberú ikry a samčekom zase injekčnou striekačkou mlieč so spermiami. Po tomto výtere sa kapre vrátia naspäť do vody, kde sa samé preberú z anestézie! Neskôr sa ikry jemne zmiešajú s mliečom, aby prebehlo oplodnenie. Neskutočné!

Nasleduje vzdelávanie a starostlivosť

Zaobstaraním si týchto majestátnych rýb naša zodpovednosť nekončí, ba naopak, iba začína. Je toho toľko, čo sa musíme naučiť, aby sa naše koi kapre cítili ako vo vatičke a skrášľovali nám záhradu desiatky rokov.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou