Aj keď nemáte garáž, parkovať na ulici sa dá bez starostí

Zaparkované auto na ulici je aj vďaka poistke v bezpečí

Moje auto parkujem pred domom v jednom kuse. Nemôžem si dovoliť garáž a musím si vystačiť s miestom pri paneláku. Keď vidím v televízii správy o vyčíňaní počasia, spomeniem si aj na moju červenú Čerešňu – aké nebezpečenstvá mi na ňu číhajú a aké všetky živly mi ju môžu poničiť.

Keď som prvýkrát počula o slovnom spojení PZP živly, celkom som nechápala. Až neskôr mi prišlo na um, čo všetko sa za tým skrýva. Keď parkujem vonku, je to všetko to zlo, ktoré počasie dokáže napáchať. Najväčší rešpekt mám pred krúpami a padajúcimi vetvami stromov. Takto som pred každou letnou búrkou v pozore.

Aj teraz, keď je zima a s búrkami to také tragické nie je, koľkokrát mi ho príde aj ľúto. Cez tie chladné zimné dni často poriadne vymrzne. Než sa aspoň trocha zohreje, mám pocit, ako by som jazdievala v mrazničke. Mráz dáva vtedy zabrať nám obom. Keby som mohla, už dávno mám svoju garáž, kde by som moju červenú Čerešňu ukryla pred živlami.

Krúpy poničia na čo padnú

Prešli sme si už aj ľadovcom. Bola som raz na návšteve u kamarátky v Modre. Prihnala sa vtedy prietrž a tak ako vo večerných správach sledujem, čo všetko sa s voľne zaparkovaným autom môže stať, osud uštedril priamu skúsenosť aj mne. Obilo mi plechy, narobilo jamky.

Čo s tým?

Nemusela som si lámať hlavu. Ešte pred časom som dala na dobrú radu a keďže parkujem stále vonku, dala som si už dávnejšie povedať a k PZP som si zriadila aj poistenie auta proti živlom. Sneh, mráz, silný vietor - vždy mám o auto starosť – ale teraz už s vedomím, že mám poriešenú garanciu a keď sa mierumilovné počasie zmení na beštiu a živly nechajú na aute poriadne škody, stresovať kvôli tomu už nemusím.

Voda utopí všetko

Môj kamarát raz v lete celkom zle zaparkoval. V predpovediach počasia vtedy hlásili, že príde búrka, ale taký silný prívalový dážď sme teda nečakali. Tam, kde Juraj zaparkoval, sa cez búrku za pár minút začala valiť voda. Po chvíli bola takmer až po prah auta. Ešte rýchlo vybehol ratovať, čo sa bude dať a mal šťastie, že auto zo spárov živelnej povodne vytrhol v posledných chvíľach.

Parkovanie pod stromami je 50 na 50

Práve škody spôsobené živlami kryje také poistenie, ktoré mám aj ja. Skôr ako pred vodou mám obavy keď musím parkovať pod stromami. Keď sa odtrhne konár a padne na kapotu, dokaličí plech, v najhoršom vybije okná.

Radšej, ako plakať nad rozliatym mliekom, som si za  bezstarostnosť priplatila pár eur na poistenie proti živlom a mám vystarané. Najradšej by som bola, keby mi ho ale nebolo treba.

Kto šetrí, má za tri...

Hoci som mala zo začiatku také tendencie, že auto poistím len základom, aby malo PZP,  nechala som sa presvedčiť televíznymi správami. Predplatné svojej poistky na auto obmieňam podľa potreby. Sú obdobia, kedy jazdím veľa, a potom príde útlm a skôr sa len prakticky presúvam.

Živly mám poistené stále. Z celého toho zoznamu, čo všetko sa môže a nemusí stať, víchrica, krupobitie alebo pád predmetov sú také, s ktorými som sa už zmierila - keď to má prísť, nikoho sa nebudú pýtať. Stane sa to a ani preparkovanie vám pri tom veľmi nemusí pomôcť.

Vybrať si dobrý balíček a nie mačku vo vreci

Sem tam zvyknem čítať obsah poistných balíčkov tej ktorej poisťovne, aspoň aby som mala prehľad a nekupovala niečo, čo iná poisťovňa ponúka výhodnejšie. Najnižšia cena, alebo vysačka zadarmo, mi veští skôr patálie pri riešení prípadnej škody na aute než bezstarostné vybavenie.

Je super, že súčasťou "živlov", okrem poškodenia, hrubého zničenia, je aj poistenie jeho výbavy. S ťažkým srdcom by sa mi ratovalo nepoistené, povodňou zatopené auto s mŕtvou elektronikou.

Chcem byť pripravená na náhodu

Hlavne nebyť naivná a nespoliehať sa, že jedno základné PZP sa postará o všetko, lebo to absolútne nie je pravda. Teda len do tej miery, pokiaľ ja dokrčím plech alebo čokoľvek spôsobím šoférovaním mojej červenej Čerešne. Vtedy je pre mňa najjednoduchšie zavolať asistenčné služby motoristom, ktoré mi pomôžu problémovú situáciu vyriešiť.

Ostatné, čo sa stane mne, keď práve nešoférujem, alebo vtedy, keď sa vinník ťažko hľadá, poistenie proti živlom rieši predovšetkým ako náhodu najhrubšieho zrna.

Ďalšie živelné katastrofy

Len dúfam, že podľa tých všetkých poistených rizík nebudem musieť riešiť škody spôsobené zemetrasením alebo nebodaj požiarom či tiež výbuchom.

Poistiť si auto sa takto dá aj proti lavíne, padajúcim skalám, tiež proti zosuvu pôdy i kamenia.

Dokonca, ak by napadlo asi aj dva metre snehu a ten by bol taký ťažký, že by poškodil auto, tak mi poisťovňa uhradí aj škodu spôsobenú tlakom snehu.

Najlepšie poistenie je prevencia

Prevencia je vždy najlepšia. Rady ako neparkovať pod konármi stromov alebo na miestach, kde sa môže nahromadiť pri prudkých dažďoch voda a potom prudko stúpnuť jej hladina - či v horách parkovať tak, aby auto nezasypala lavína - sú super, ale stať sa môže aj tak.

Najdôležitejšie je byť pripravená a vedieť, ako nepríjemnosť s privaleným alebo zasypaným či nedajbože zaplaveným autom vyriešiť.

Komentáre

  1. My našťastie garáž máme a navyše s pojazdovými vrátami. Je to super, pretože môžem zaprakovat, bez toho aby som vyliezla z auta. Ovládačom si vráta otvorím a je to :-). V garáži auto nezamykajú. Akonáhle ale stojí vonku, tak ho hneď zamknem. Používam vystřelvoací kľúč, ktorý mám stále vo vrecku.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou