Ako si užiť roadtrip po Európe bez stresu

Vyskúšajte road trip, stojí to zato

Neviem, ako vy, ale ja mám dovolenku premyslenú už asi pol roka. Ak sa vám zdá, že údaj nesedí, lebo by to znamenalo, že som ju začala plánovať už minulé leto, tak máte úplnú pravdu! Väčšinou to tak robím.  Hneď, ako sa vrátim z jednej dovolenky, začínam vyberať ďalšiu. Sú to pre mňa akési svetlé body, na ktoré upínam svoj zrak. Hlavne, ak je pondelok ráno, vonku je sychravé počasie, došla vám káva a ešte aj vlasy vám dnes dali zabrať... To sú presne tie momenty, v ktorých mi predstava najbližšej dovolenky padne vhod.

Tohtoročná dovolenka je pre mňa špeciálna ešte o čosi viac.  Dva roky dozadu sme sa s kamarátkami dohodli, že namiesto predražených zájazdov do masových hotelových rezortov vo vychýrených destináciách, ktoré sú časom už aj tak trochu „okukané“, uprednostníme dovolenku v Európe. Preskúmame krajiny, ktorými sa u nás ako turistickými cieľmi trochu opovrhuje, ktoré ale rozhodne majú čo ponúknuť. No a peniaze, ktoré ušetríme na letenkách, radšej investujeme do kvalitného hotela s wellness službami, do dobrého jedla, prípadne do nákupov. Klasická babská dovolenka.

Že ako to robíme? Podnikáme „roadtripy“ po európskych krajinách. Iste, ja viem, že aj po Európe sa dá lietať, no nám sa práve páči tá sloboda a dobrodružstvo (a miesto v kufri na tie nákupy, v neposlednom rade). Môžeme sa flexibilne presúvať z miesta na miesto, nie sme limitované časom, viac toho vidíme, nuž a pravdou je aj to, že spoločnú jazdu autom si užívame.

Na dovolenku k susedom

Minulý rok sme sa rozhodli pre Maďarsko. A užili sme si to úplne fantasticky! Termálne kúpaliská s vynikajúcou ponukou doplnkových služieb, nočný život a nákupy v Budapešti, krásne galérie, trochu bláznivá odbočka k Balatonu, no a v neposlednom rade vynikajúce maďarské jedlo a víno počas celej cesty. Naše rozhodnutie pre dovolenku u susedov sme vôbec neľutovali, práve naopak! Máme kopec nezabudnuteľných zážitkov. Bohužiaľ, aj jeden z negatívneho súdka.

Pri ceste sa nám stala nehoda. Potrebovali sme sa dohodnúť s jej druhým účastníkom a vlastne aj pôvodcom, no a ideálne, aj si niekde dohodnúť menšiu opravu auta, keďže celé sa to zomlelo hneď začiatkom nášho tripu. A tu bol kameň úrazu. Hoci všetky štyri sme pomerne jazykovo zdatné, o staršom Maďarovi sa to povedať nedalo.

Napokon sme situáciu vyriešili tak, že pán v rokoch zavolal svojmu synovi, ktorý nám telefonicky tlmočil. Situácia to, pravdaže, bola nepríjemná a jej riešením sme strávili pol dňa. O tom, že za iných okolností by sme ho boli využili podstatne lepšie, písať asi ani nemusím.

Takže! Tento rok sme sa poučili a spravíme pár zásadných dovolenkových opatrení.

Predpríprava

V prvom rade už nejdeme do Maďarska, nie však kvôli spomínanej nehode alebo jazykovej vybavenosti starších maďarských pánov. Chceme vidieť niečo nové. Náš aktuálny plán znie: Korutánsko v Rakúsku. Je jasné, že nehoda, porucha na vozidle alebo iná nepríjemnosť sa môže poľahky stať aj tam, hoci rakúske cesty a domáci vodiči majú tú najlepšiu povesť. Rozhodla som sa teda pre havarijné poistenie, ktoré na aute síce mám celoročne, no na letné obdobie si k nemu tento rok dokúpim aj asistenčnú službu.

Priplatím si síce pár eur, no za pokoj v duši mi to rozhodne stojí. Nielen, že v prípade potreby nám poisťovňa na diaľku pomôže pri riešení nehody, ak to bude potrebné, zabezpečí odtiahnutie vozidla, poskytnutie náhradného alebo aj nájde hotel v blízkosti. Tomu sa už povie servis. Navyše, s kamoškami sme to vymysleli tak, že náklady na asistenčnú službu si rozdelíme medzi nás štyri. Takto si teda poplatok za asistenčné služby v dovolenkovom rozpočte ani nevšimnem.

Dvakrát meraj, raz strihaj

Asi už starnem alebo lepšie povedané stávam sa múdrejšou a skúsenejšou. Myslím totiž dva kroky dopredu. Keď som v poisťovni pozerala možnosti poistenia a náklady naň, natrafila som aj na možnosť doplnkového poistenia batožiny. Niežeby sme na dovolenku brali svoje najdrahšie kabelky a najluxusnejšie kúsky zo šatníka, ale každá máme so sebou aj niečo „inteligentné“.

Myslím tým mobilné telefóny, tablety, čítačku, notebook alebo kamarátka fotoaparát a výbavu k nemu za pekných pár tisíc eur. Prísť o čokoľvek z toho by bolo určite bolestivé. Preto, keď už som bola v poisťovacej eufórii, pridala som do pomysleného balíčka rovno aj doplnkové poistenie batožiny.

Ak sa reálne niečo také stane, kamošky sa mi poďakujú!

Uzavrieť poistku? Pokojne aj z postele

Pamätám si, ako som išla na svoju prvú „dospelácku“ dovolenku (rozumej letecky a bez rodičov). Ako ma mama neustále bombardovala otázkou, či som si už uzavrela zmluvu na úrazové poistenie do zahraničia. Vtedy mi to na jednej strane pripadalo trápne, na strane druhej som prežívala hrôzu z návštevy poisťovne, vypisovania miliónov papierov, čakania, rokovania s nejakým vyškoleným úradníkom, no a v neposlednom rade aj z vysokej ceny. Dnes už ale viem, že poistenie sa dá vybaviť aj online, celý proces trvá pár minút a stojí doslova pár eur. Úprimne, odľahlo mi.

Dobrá správa je, že podobné je to aj s poistením auta pri ceste na dovolenku. Často na to zabúdame. Predpokladáme totiž, že naše bežné povinné ručenie a havarijné poistenie pokryje všetko, no a nalejme si čistého vína, obávame sa aj komplikácii pri vybavovaní nového poistenia. To už dnes ale nie je namieste. Doplnky k poistke auta tiež zariadite rýchlo, online a náklady rozhodne nie sú finančne zaťažujúce.

Ak teda cestujete do zahraničia autom, odporúčam, aby ste si prekontrolovali poistku - čo všetko ňou máte pokryté a zistite si tiež, čo navyše by sa vám mohlo hodiť. Ak v balíčku nemáte okrem povinného ručenia nič ďalšie, určite stojí za zváženie dokúpiť k nemu aj havarijné poistenie. Aspoň na mesiac.

Vďaka poistke som si už svoj pokoj v duši kúpila, no a teraz sa už môžem venovať len tým príjemnejším myšlienkam. Ozaj, neviete kde v Rakúsku môžem kúpiť hodvábnu šatku? :-)

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou