Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Škridlová alebo betónová strecha, to je otázka...

Rozhodnúť sa, či pálenú alebo betónovú škridlu na strechu, môže byť náročné. V súčasnosti platí, že oba typy majú už viac-menej rovnaké vlastnosti. Ako si teda vybrať? Tu je môj zoznam.

S manželom plánujeme stavať dom. Už dva týždne sme však na jednom mieste, lebo sa nevieme rozhodnúť, či pálenú škridlu alebo betónovú škridlu. Keďže som momentálne na materskej, zobrala som to do svojich rúk a vo voľnom čase prechádzam internetové diskusie, aby som zistila, aké skúsenosti majú s týmito materiálmi ostatní. Ale poznáte to – sto ľudí, sto názorov. Dokonca som naďabila už aj na vyjadrenia, ktoré si odporovali.

Preto som sa rozhodla, že dám všetko, čo som sa v diskusiách dočítala, dokopy. Lepšie si tak sprehľadním všetky informácie. A možno tým pomôžem aj niekomu inému, kto má rovnakú dilemu.

Odolnosť

Strecha musí čo to vydržať. Najmä v dnešnej dobe, keď sú prejavy počasia také extrémne, že cez leto máme tropické horúčavy a v zime niekoľko metrové snehové kopy, nehovoriac o víchriciach.

Z hľadiska odolnosti bola v diskusiách častejšie preferovaná betónová škridla. Vraj je viac odolná voči mrazu. Je to vraj logické, lebo pálená alebo tiež keramická škridla je z hliny a ílu, preto sa očakáva, že betón vydrží viac.

Samozrejme, neznamená to, že ak si nakoniec vyberieme pálenú škridlu, tak budeme mať do dvoch dní v streche dieru – odolnosť obidvoch typov je v podstate porovnateľná a závisí od výrobcu. Preto som sa poobzerala aj po iných kritériách výberu.

Životnosť

Súvisí s odolnosťou, pričom sa tiež nedá presne povedať, ktorá z dvoch škridiel vydrží viac. Znova skôr závisí od výrobcu, akú kvalitu ponúka. Dnes už všetci propagujú svoje záruky, ktoré kvalitu garantujú.

Nosnosť krovu

Ako všade písali, výber škridle sa vraj musí podriadiť nosnosti krovu – nosnej strešnej konštrukcii. Ak je krov na dome starší a netreba ho vymeniť za nový, tak je ľahšia pálená škridla lepšia možnosť. Betónová škridla váži viac, a preto ju odborníci na niektoré krovy ani neodporúčajú. Čo však nie problém pre mňa s manželom, lebo mi máme v pláne prerábať aj krov.

Tepelnoizolačné a zvukoizolačné vlastnosti

Tieto krkolomné názvy znamenajú, ako strecha zachytáva teplo a zvuk. Ako som našla v podstate vo všetkých výpovediach, tak neexistuje rozdiel medzi betónovou a pálenou škridlou. Obidva typy dosahujú rovnaké alebo porovnateľnú kvalitu kvalite. Závisí aj od toho, aká izolačná vrstva sa použije.

Typ a tvar strechy

V diskusiách bolo často spomínané, že pri výbere škridly treba tiež brať do úvahy sklon a tvar budúcej strechy. Najčastejšia tzv. sedlová strecha (jednoduchý tvar obráteného V) nemá žiadne podmienky.

Takže znova zostáva na výber buď betónová alebo pálená škridla. Väčšina ľudí však odporúčala dať si  pozor na sklon strechy pri tej-ktorej krytine, lebo každý výrobca odporúča iný sklon strechy, ktorý je ešte pri použití daného materiálu bezpečný. Vo všeobecnosti je bezpečný sklon udávaný od 22 stupňov vyššie pre obidva typy krytín.

Inštalácia

Ak plánujete pokrývať strechu sami (čo mi s manželom nie, ale niekomu to môže pomôcť pri rozhodovaní), narazila som na informáciu, že betónová krytina sa ukladá ľahšie. Je to z dôvodu, že má menej drážok, ktoré do seba musia zapadnúť.

Keďže pálená škridla má týchto drážok viac a sú hlbšie, môže dať viac námahy ich do seba napasovať. Na druhej strane však tesnosť spojov by mala garantovať, že sa medzi škridle nedostane sneh a voda. A mnohí upozorňovali, že pri betóne treba lepšiu hydroizolačnú fóliu, no to si hádam robotníci ustrážia.

Cena

Ide o kritérium, ktoré pre normálnych ľudí ako my väčšinou zaváži najviac. Vo všeobecnosti bola pri každom porovnaní udávaná ako lacnejšia práve betónová strecha. No ako vo väčšine prípadov, ani tu nie je rozdiel oproti pálenej verzii veľký.

Preto, ak pre vás cena nie je až tak rozhodujúca (ako pre nás), rozhodne zvážte radšej také veci, ako odolnosť a životnosť.

Na záver

Tak a toto sú všetky poznámky, ktoré som dala dokopy po niekoľko dňovom pátraní na internete. Rada by som upozornila, že ide o porovnanie vo všeobecnosti. Konkrétne škridly od konkrétnych výrobcov sa môžu odlišovať. Okrem iného môže ešte napríklad zavážiť farba a štruktúra.

Dúfam však, že som vám týmto prehľadom aspoň trochu pomohla, lebo ja ešte stále rozmýšľam.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou