Nástrahy na cestách: Skoro som prišla o čelné sklo

Rozbité sklo na aute nie je nič príjemné

Dní, kedy ma v premávke nejaký vodič nerozčúli, je naozaj málo. Zatiaľ sa mi vždy podarilo vyhnúť sa zrážkam, samovrahom na cestách, a, chvalabohu, aj pokutám. Náhoda je však blbec, a niekedy môže všetko zmeniť jeden malý kamienok.

Pri mojej práci sa dnes už len ťažko zaobídem bez auta. Takmer polovicu dňa strávim za volantom, keďže ako servisná manažérka musím dennodenne riešiť poruchy a prekážky v rozdielnych objektoch, za ktoré zodpovedám. Viem, že pri šoférovaní musím svoju pozornosť venovať dianiu na cestách aj napriek všetkým problémom, ktoré držím v hlave. Ani to však niekedy nestačí, aby som predišla jednej, čo i len z tých najmenších havárií. Niekedy za to jednoducho nemôžete a akokoľvek dávate pozor, chybička se vloudí.

Stačil okamih...

Porucha v objekte, klient na telefóne a z kolesa protiidúceho auta vystrelil kamienok rovno do môjho čelného skla. Nadýchnuť sa, vydýchnuť, slušne ukončiť telefonát a zaparkovať. Čo teraz? Mala som si odfotiť ešpézetku? Veľakrát som už o tom počula, prvý raz však sedím za volantom takého auta ja, ešte k tomu nie je moje, ale služobné. Ako som tak kontrolovala prasklinu, usúdila som, že mi neprekáža vo výhľade. Kde mám však istotu, že policajti nebudú mať iný názor? Za takúto hlúposť vraj rozdávajú vysoké pokuty.

A čo s ročnou diaľničnou známkou? Vymenia mi ju pri výmene čelného skla? Budem musieť všetko vybavovať sama? Akú poistku má firma a ktorá nám to vlastne preplatí? Vodiča protiidúceho auta som už nemala šancu nájsť a už vôbec nie dokázať mu vinu. Všetky obavy sa vo mne prelínali, tak som najskôr namierila do servisu, v ktorom pracuje môj známy.

Čo s tým sklom?

V servise som sa dozvedela, v akých prípadoch je potrebné vymieňať čelné sklo:

  1. ak je prasklina v zornom poli vodiča a ak je jeho výhľad obmedzený alebo znemožnený
  2. alebo ak je trhlina väčšia ako 20 mm, čiže približne ako jednoeurová minca

Mechanik ma uistil, že táto porucha vôbec nepatrí medzi závažné. Takúto prekážku sa dá opraviť aj zalievaním a netreba vymieňať celé čelné sklo. Ako mi povedal, výmena celého skla by mohla vyjsť aj na astronomických tisíc eur, a pri výmene čelného skla sú vymenené aj povinné nálepky či diaľničná známka.

Na to, aby firme preplatili poškodené čelné sklo z povinného zmluvného poistenia, by som musela chytiť vodiča, spod ktorého kamienok vybehol. V aute som však bola sama a on asi tiež, kto by nám to dosvedčil? V takýchto prípadoch by možno pomohlo mať v aute aj videokameru. Ale to už človek v dnešnej dobe musí myslieť naozaj úplne na všetko, nehovoriac o tom, koľko vecí treba riešiť aj bez takýchto komplikácií.

To mám až toľko možností?

Samozrejme, po rozhovore s kolegom som sa dozvedela, že moje autíčko má aj havarijnú poistku, čo radikálne zmenilo celý pohľad na vec. Stačilo dohodnúť obhliadku so zamestnancom poisťovne, ktorý posúdil poškodenie a poisťovňa neskôr potrebnú sumu na opravu uhradila.

Naše firemné autá majú poistenie proti havárii a vandalizmu aj poistenie skla, čo ma natrvalo upokojilo a zistila som, že všetky moje hororové scenáre boli úplne zbytočné. Išlo síce len o malý kamienok na boku čelného skla, ale poistka zahŕňa aj ochranu pri zničení zadného aj bočného skla a platí v prípade, že sklo je poškodené nárazom predmetu, ako sa stalo v mojom prípade, kedy kamienok nechtiac vyletel spod kolesa, pri vandalizme, keby mi ho chcel niekto úmyselne poškodiť, alebo pri vrtochoch počasia, napríklad pri víchrici. Našťastie opravu zničeného skla zachráni poistka.

Povinné zmluvné poistenie má teda každé auto, havarijné poistenie si však dojednávame sami a vieme si ho ušiť na vlastnú mieru. Povinné zmluvné poistenie vám totiž opravy neuhradí a budete si musieť vybaviť všetko sami.

Možných prípadov, kedy nešťastne praskne sklo, je však teda viac. Všeobecne je na cestách toľko nástrah, že by som si do auta bez havarijného poistenia už asi ani nesadla. Nemusí ísť len o náhodný kamienok z posypu na cestách, prihodiť sa môžu aj "iné maličkosti", ktoré by vám bez poistenia spôsobili veľké problémy. Trochu som pozerala na internete a našla aj nasledujúce prípady:

  • zrážka so zverou
  • vandal, ktorý vám úmyselne poškodí lak
  • zrážka s iným vozidlom, alebo s predmetmi na cestách, napríklad so stĺpom
  • káble alebo hadice poškodené hlodavcami

Moje čelné sklo to, našťastie, prežilo len s menším otrasom, ale pri tejto bezvýznamnej historke som si uvedomila, aké dobré mať niekoho, kto vám kryje chrbát. V tomto prípade poisťovňa…

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Betónová alebo pálená škridla, v čom je rozdiel?

Viagra pre ženu? Ako mi jedna tabletka zmenila pohľad na sex

Bráňte sa proti vandalom účinnou poistkou